آشنایی با بیماری وبای التور مدت مطالعه: 5 دقیقه فواید: یک عمر!
مقدمه:
بیماری وبا، عفونت اسهالی حاد است که به دنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود. این بیماری اساسا با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد. بیماری از سرایت پذیری بالایی برخوردار است. اگرچه اغلب افراد آلوده علائم بالینی نداشته یا عالائم خفیف دارند و میتوانند با موفقیت درمان شوند لیکن در مواردی نیز به دنبال بروز علائم اسهال حاد آبکی شدید میتواند با مرگ و میر و ناتوانی بالایی توام و در عرض چند ساعت منجر به مرگ بیمار شود، همچنین با توجه به شرایط جمعییت و منطقه درگیر این امکان را دارد که به سرعت گسترش یابد.
راههای انتقال بیماری :
آب آلوده به مدفوع انسان
غذای آلوده
دستهای آلوده
محلهای پرخطر از نظر ابتلا به بیماری وبا:
درمناطقی که آب آشامیدنی سالم دردسترس نیست.
درمناطقی که فاضلاب ، فضولات وزباله بصورت غیربهداشتی دفع می شود.
در مناطقی که بهداشت فردی رعایت نمی شود.
علایم بیماری وبا:
اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش شبیه لعاب برنج و بد بو
عدم دل درد ودل پیچه
استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
گرفتگی عضلات پشت ساق پا
احساس پری وغرغرشکم
عطش فراوان
فقدان تب
فقدان خون در مدفوع
▪باید دستها در موارد زیر با آب و صابون به طور کامل شسته شود:
بعد ازاجابت مزاج
بعد از شستن و تمیزکردن کودک
بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات ، گوشت ، ماهی و مرغ
از مصرف غذاهای آماده وغیربهداشتی مثل آب میوه ، معجون ، بستنی ، ساندویچ و شیرموز خودداری گردد.
ازدست فروشها ( آب زرشک فروشی ها ، گردوفروشی ها ، بلال فروشی ها و …) خرید نکنید.
در آب رودخانه و جوی ها یا استخرهای آلوده شنا نکنید.
دورنگهداشتن موادغذایی از دسترس مگس و آلودگی های دیگر
از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.
درصورت مشاهده علایم بیماری وبا چه باید کرد؟
مراجعه به نزدیکترین مراکز درمانی – پایگاه سلامت
تامین آب واملاح بدن با استفاده از مایعات سالم مانند چای کم رنگ ، آب سالم ، محلول او-آر-اس (سرم خوراکی ORS)
خودداری از مصرف خودسرانه داروهای اسهالی
درصورتیکه فرد قادربه نوشیدن نباشد .تزریق سرم به صورت اورژانسی در مراکز بهداشتی ودرمانی
تکمیل دوره درمان واستفاده کامل از آنتی بیوتیکهایی که پزشک تجویز نموده است.
طرز تهیه محلول " او آر اس ":
هربسته از پودر ORSرا در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل می کنیم وبه مرور به بیمار می خورانیم .
قبل از استفاده از پودر ORSباید به تاریخ انتضای آن توجه کنیم ودقت داشته باشیم که پودر تغییر رنگ نداده وچسبنده نباشد.
اگر ORSدر دسترس نبود می توان:
یک قاشق مربا خوری نمک وهشت قاشق مرباخوری شکر را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کرد.
روشهای سالم سازی آب آشامیدنی :
جوشاندن آب ونگهداری در حالت جوش به مدت 1 دقیقه
گندزدایی با قرص کلر طبق دستورالعمل کارخانه سازنده
استفاده از کلر مادر :3 قطره کلر مادر را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از یک ساعت قبل شرب است.(طرز تهیه کلر مادر 15 گرم پرکلرین در یک لیتر آب و دور از نور وگرما نگهداری شود. )
استفاده از آبلیمو :5 میلی لیتر (یک قاشق مربا خوری) آبلیمو را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از نیم ساعت قابل شرب است.
روش صحیح شستشو وگندزدایی سبزیجات :
پاک سازی : ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کنید و و در آب غوطه ور کنید .بعد از گذشت چند دقیقه
سبزی ها را از روی آب بیرون کشیده و آبکشی کنید تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف شود .
انگل زدایی : سبزیجات را در یک ظرف متناسب با میزان سبزی ، ریخته و به ازای هر لیتر 3 تا 5 قطره مایع ظرف شویی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کرده و قدری به هم بزنید تا تمام سبزی در داخل کف آب قرار گیرد . مدت 5 دقیقه سبزی را در کفآب نگه دارید ، سپس سبزی را از روی کفآب جمع آوری کرده و کف آب را تخلیه کنید . ظرف و سبزی را دوباره با آب سالم شست و شو دهید تا تمام انگل ها و باقی مانده ی مایع ظرف شویی از آن ها جدا شوند . (نباید ظرف همراه سبزیجات را در آبکش برگردانید زیرا تخم انگل سنگین است و در ته ظرف قرار میگیرد.
ضد عفونی : برای ضد عفونی و از بین بردن میکروب ها مقداری پودر پرکلرین 70 در صد را متناسب با ظرف مورد استفاده ، در ظرف پر ازآب ریخته ) به ازای هر ظرف5 لیتری ، 1 گرم ›› نصف قاشق چای خوری ‹‹ پرکلرین 70 در صد ( ، به طور کامل حل کنید تا محلول ضدعفونی کننده به دست آید ، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت 5دقیقه در محلول ضد عفونی کننده ی اخیر قرار دهید تامیکروب های آن کشته شوند توضیح آن که اگر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده ی ضد عفونی کننده ی مجاز دیگری که در داروخانه ، سوپر مارکت و یا بقالی ها وجود دارد ، طبق دستورالعمل مصرف آن ، استفاده کنید
شست و شو : سبزی ضد عفونی شده را به طور مجدد با آب سالم بشویید تا باقی مانده ی مواد گندزدا از آن
جدا شود و سپس مصرف کنید و در زمان شستشوی کلم و کاهو، کلم و کاهو باید برگ برگ شوند و همچنین مدنظر
داشته باشید که جهت شستشوی میوه نیز حتما پاکسازی و استفاده از مواد ضدعفونی کننده الزامی است .
توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری وبا
ازآب آشامیدنی سالم استفاده شود.
▪در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه ، تانکرها ، آب چشمه ها و …. استفاده می گردد ( مثل مواقع حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله ، سیل و جنگ و …. ) ، حتماً قبل از مصرف ، آبجوشانده و یا کلرزنی شود ( استفاده از محلول کلر)
▪از سبزیجات و میوه جات شسته شده و ضدعفونی شده استفاده گردد.
▪قبل از تهیه غذا و توزیع غذا ، قبل ازخوردن غذا ، قبل از دادن شیر یا غذا به کودک حتماً دستها با آب و صابون شسته شود